MEDISIN

Senter for sjeldne diagnoser

Oslo Universitetssykehus

Fin oversikt og du kan kontakte uten henvisning 

https://sjeldnediagnoser.no/sjeldnediagnoser

NHI.NO  

https://nhi.no/

SKAPNINGENE DU IKKE VIL MØTE PÅ

Verdens giftigste dyr (klikk.no/side 3)

Verdens giftigste dyr er antagelig den gule pilgiftsfrosken som lever i Sør- og Mellom-Amerika. Giften er så sterk at det er farlig å bare ta på frosken om du har en rift i fingeren. Men den er langt fra det eneste dyret som kan ta livet av en voksen mann på noen øyeblikk …

<b>VERDENS GIFTIGSTE DYR:</b> Den gule pilgiftsfrosken er antagelig verdens giftigste dyr. Markeringene på kroppen vil variere fra frosk til frosk. Denne lever i regnskogen i Venezuela og Colombia.
VERDENS GIFTIGSTE DYR:Den gule pilgiftsfrosken er antagelig verdens giftigste dyr. Markeringene på kroppen vil variere fra frosk til frosk. Denne lever i regnskogen i Venezuela og Colombia.Foto:Auscape / UIG (Getty Images)
Sist oppdatert

Å liste opp verdens giftigste dyr er ikke så lett. Er det giften i seg selv som skal være den farligste? Eller er det dyrene med mest gift som teller? Eller skal en se på hvilke giftige dyr som faktisk tar livet av flest mennesker i løpet av et år?

På norske bruker vi dessuten kun ordet «giftig», mens man for eksempel i det engelske språket skiller mellom dyr som er «poisonous» og «venomous».

Førstnevnte bruker giften sin passivt først og fremst i selvforsvar mens sistnevnte bruker giften aktivt ved å bite eller stikke.

Uansett, her er ti dyr, både passive og aktive, vi ikke har lyst til å støte på.

Kjeglesnegle

Conus
Lever i: Verdensomspennende. Mest vanlige i tropiske og subtropiske områder.

Kjeglesnegle av typen Conus textile, en av de farlige typene.
Kjeglesnegle av typen Conus textile, en av de farlige typene. Foto: Richard Ling (Wikipedia)

Det finnes en rekke kjeglesnegler og alle er aktive drapsmaskiner. Mens de fleste giftige dyr produserer én spesiell type gift, kan hver av disse sneglene produsere over 100 typer forskjellige giftstoffer. En dråpe, og du er død. Faktisk kan giften fra en slik snegle være nok til å ta livet av over 20 mann.

Hoggorm-rekord: Dette gjør du om du blir bitt

Sjøveps

Chironex fleckeri
Lever i: Havområdene fra det nordlige Australia og Ny-Guinea opp til Filippinene og Vietnam.

<b>VERDENS GIFTIGSTE MANET:</b> På grunn av antallet mennesker som har blitt skadet eller drept av denne skapningen er det bred enighet om at sjøvepsen er verdens giftigste manetart.
VERDENS GIFTIGSTE MANET: På grunn av antallet mennesker som har blitt skadet eller drept av denne skapningen er det bred enighet om at sjøvepsen er verdens giftigste manetart. Foto: (Wikimedia Commons)

De fleste maneter er først og fremst ubehagelige, men ikke dødelige. Det gjelder imidlertid ikke den beryktede sjøvepsen. Dette er verdens giftigste manet, ett stikk fra tentaklene lammer hele nervesystemet ditt. Denne formen for gift er den eneste av sitt slag. Til å være en manet er den dessuten en hurtig svømmer og har sofistikerte øyne.

Kongekobra

Ophiophagus hannah
Lever i: India, Sørøst-Asia, og det sørlige Kina

<b>VERDENS STØRSTE GIFTSLANGE: </b>Kongekobraen kan bli 20 kg tung og sprøyte inn opptil 7 ml nervegift i ett hugg.
VERDENS STØRSTE GIFTSLANGE: Kongekobraen kan bli 20 kg tung og sprøyte inn opptil 7 ml nervegift i ett hugg. Foto: (Wikimedia Commons)

Kongekobraen er den er den største av giftslangene, og kan bli opp mot seks meter lang, veie 20 kilo og måle opp mot 30 cm rundt nakken. Kongekobraen er til tross for navnet ikke i slekt med kobraslangene. Kongekobraens gift er hovedsakelig en nervegift, og ikke spesielt sterk sammenlignet med andre giftsnoker. Den er likevel i stand til å drepe en voksen elefant, eller tilsvarende 20 voksne mennesker fordi den injiserer store mengder gift i et bitt.

Blåringet blekksprut

Hapalochlaena
Lever i: Stillehavet og Det indiske hav, mellom Japan og Australia

<b>VERDENS GIFTIGSTE BLEKKSPRUT:</b> Den er ikke stor, men den er livsfarlig. Takket være nervegiften tetrodotoksin, som ikke har en kjent motgift, regnes <b>Blåringet blekksprut</b> for å være et av klodens giftigste, marine vesener. Her er det arten Hapalochlaena lunulata som er avbildet utenfor Ambon i Indonesia.
VERDENS GIFTIGSTE BLEKKSPRUT: Den er ikke stor, men den er livsfarlig. Takket være nervegiften tetrodotoksin, som ikke har en kjent motgift, regnes Blåringet blekksprut for å være et av klodens giftigste, marine vesener. Her er det arten Hapalochlaena lunulata som er avbildet utenfor Ambon i Indonesia. Foto: Reinhard Dirscherl \ Ullstein Bild (Getty Images)

Denne lille rakkeren blir bare mellom 8 – 20 centimeter stor, men den regnes som et av verdens aller giftigste dyr. Blåringet blekksprut jakter vanligvis på krabber, reker og eremittkreps, men kan også gå til angrep på mennesker dersom den provoseres. Giften lammer og gir pustestopp, og kan drepe et menneske i løpet av minutter.

Dødsforfølgeren

Leiurus quinquestriatus
Lever i: Nord-Afrika og Midtøsten

<b>VERDENS GIFTIGSTE SKORPION: </b>Den kalles «Dødsforfølgeren» og kan lett ta livet av et barn eller et eldre menneske.
VERDENS GIFTIGSTE SKORPION: Den kalles «Dødsforfølgeren» og kan lett ta livet av et barn eller et eldre menneske. Foto: Wikipedia

Verdens giftigste skorpion heter Leiurus quinquestriatus, eller «Dødsforfølgeren», som den kalles. Tre av fire mennesker som dør av skorpionstikk, er stukket av en Leiurus Quinquestriatus. Skorpionen lever i Nord-Afrika og Midtøsten.

Giften til Dødsforfølgeren angriper neversystemet, og kan lett ta livet av barn og eldre mennesker. En voksen, sunn person vil ha større sjans til å overleve. Årsaken til at skorpionen tar livet av såpass mange mennesker er at den liker seg i nærheten av mennesker, og kan godt krype inn i sko og klær…

Steinfisk

Synanceia verrucosa
Lever i: Stillehavet, Det indiske hav, Rødehavet

<b>VERDENS GIFTIGSTE FISK: </b>Steinfisken regnes for å være verdens giftigste fisk blant fisker som bruker giften aktivt («venomous»).
VERDENS GIFTIGSTE FISK: Steinfisken regnes for å være verdens giftigste fisk blant fisker som bruker giften aktivt («venomous»).

Steinfisken er den giftigste fisken i verden, og er dødelig for mennesker. Fisken har fått navnet sitt på grunn av det kamuflerende utseendet som gjør at den ser ut som en stein. Giften kommer fra de nålespisse finnene, så kryss tærne for at du ikke tråkker på en slik en.

Sydney funnel web-edderkopp

Atrax robustus
Lever i: Østlige delen av Australia, i og nær Sydney

<b>VERDENS GIFTIGSTE EDDERKOPP: </b>Den australske edderkoppen Sydney funnel web-edderkopp er oppgitt som verdens giftigste i Guinness rekordbok. De er både primitive og aggressive, og lever gjerne i hager.
VERDENS GIFTIGSTE EDDERKOPP: Den australske edderkoppen Sydney funnel web-edderkopp er oppgitt som verdens giftigste i Guinness rekordbok. De er både primitive og aggressive, og lever gjerne i hager. Foto: Mark Baker (Reuters / Scanpix)

De australske “funnel web”-edderkoppene er ikke de største i verden, men de kan være livsfarlige for mennesker, med store giftkjertler og så kraftig hogg at det kan trenge gjennom stortåneglen til en voksen mann.

Særlig beryktet er en art som er utbredt i et ganske lite område rundt Sydney i Australia. Den er meget giftig og har også ord på seg for å være aggressiv.

Tidligere var den brasilianske vandreedderkoppen regnet for å være verdens giftigste av Guinness rekordbok, men nå har Atrax robustus overtatt tronen.

Noe av årsaken er at den australske edderkoppen er langt mer primitiv og injiserer hele dosen med gift når den hugger til. Den brasilianske vandreedderkoppen er mer sofistikert og huggert “tørt” to av tre ganger, og kan også justere mengden gift.

Innlandstaipan

Oxyuranus microlepidotus
Lever i: Australia

<b>VERDENS GIFTIGSTE SLANGE:</b> Den australske innlandstaipanen er teknisk sett «verdens giftigste slange», men nødvendigvis ikke den farligste. Den lever midt i den australske ørkenen, der bare et fåtall mennesker ferdes, og har såvidt australske myndigheter vet ingen menneskelige dødsfall på samvittigheten.
VERDENS GIFTIGSTE SLANGE: Den australske innlandstaipanen er teknisk sett «verdens giftigste slange», men nødvendigvis ikke den farligste. Den lever midt i den australske ørkenen, der bare et fåtall mennesker ferdes, og har såvidt australske myndigheter vet ingen menneskelige dødsfall på samvittigheten. Foto: (Wikimedia Commons)

Denne australske snoken regnes som verdens giftigste slange på land. Giften er 50 ganger sterkere enn kobraens. Den lever av mus og små gnagere. Takket være motgift er det ikke registrert noen tilfeller av dødsfall blant mennesker. Ennå.

Gul pilgiftsfrosk

Phyllobates terribilis
Lever i: Mellom- og Sør-Amerika
<b>VERDENS GIFTIGSTE FROSK: </b>Den gule du ser på bildet her, er den giftigste av alle typer gule pilgiftsfrosker.
VERDENS GIFTIGSTE FROSK: Den gule du ser på bildet her, er den giftigste av alle typer gule pilgiftsfrosker. Foto: (Wikimedia Commons)

Om du er på tur i regnskogen i Sør-Amerika og kommer over en frosk med mange fine farger, ikke plukk den opp. Avhengig av arten, kan dette være en av de aller, aller giftigste dyrene vi har på kloden. Den gule du ser på bildet her (Phyllobates terribilis), er den giftigste av dem alle.

Den skyter ikke ut giftige piler, som navnet kan tilsi, men har fått navnet fordi Choco-indianerne brukte giften til jaktpilene sine. Ett gram av giften er nok til å ta livet av 15.000 mennesker.

Den gule pilgiftfrosken er passiv giftig, det vil si at den ikke aktivt bruker giften sin til å angripe bytter. Giften skilles ut av huden, og kan komme av at frosken spiser et hittil ukjent insekt – som i så fall vil være verdens giftigste.

Kulefisk

Tetraodontidae
Lever i: Tropiske havområder

<b>OGSÅ VERDENS GIFTIGSTE FISK: </b>Kulefisken regnes for å være klodens nest mest giftige dyr, men forgifting skjer passivt.
OGSÅ VERDENS GIFTIGSTE FISK: Kulefisken regnes for å være klodens nest mest giftige dyr, men forgifting skjer passivt. Foto: (Wikimedia Commons)

Swimmer’s itch

From Wikipedia, the free encyclopedia
Jump to navigationJump to search
Swimmer’s itch
Cercarial dermatitis lower legs.jpg
Cercarial dermatitis on lower legs, four days after spending a day in the shallows of a lake
Specialty Infectious disease Edit this on Wikidata

Swimmer’s itch or cercarial dermatitis, is a short-term allergic immune reaction occurring in the skin of humans that have been infected by water-borne schistosomes. Symptoms, which include itchy, raised papules, commonly occur within 1–2 days of infection and do not generally last more than 2–3 weeks. However, people repeatedly exposed to cercariae develop heavier symptoms with faster onset.[1] Cercarial dermatitis is common in freshwater, brackish and marine habitats worldwide.[2] Incidence may be on the rise, although this may also be attributed to better monitoring. Nevertheless, the condition has been regarded as emerging infectious disease.[3]

There are no permanent effects to people from this condition.[4] Orally administered hydroxyzine, an antihistamine, is sometimes prescribed to treat swimmer’s itch and similar dermal allergic reactions. In addition, bathing in oatmeal, baking soda, or Epsom salts can also provide relief of symptoms.[5]

Cause[edit]

Swimmer’s itch probably has been around as long as humans. The condition was known to exist as early as the 1800s, but it was not until 1928 that a biologist found that the dermatitis was caused by the larval stage of a group of flatworm parasites in the family Schistosomatidae.[6] The genera most commonly associated with swimmer’s itch in humans are Trichobilharzia[1] and Gigantobilharzia. It can also be caused by schistosome parasites of non-avian vertebrates, such as Schistosomatium douthitti, which infects snails and rodents. Other taxa reported to cause the reaction include Bilharziella polonica and Schistosoma bovis. In marine habitats, especially along the coasts, swimmer’s itch can occur as well.[7]

These parasites use both freshwater snails and vertebrates as hosts in their parasitic life cycles as follows:

 1. Once a schistosome egg is immersed in water, a short-lived, non-feeding, free-living stage known as the miracidium emerges. The miracidium uses cilia to follow chemical and physical cues thought to increase its chances of finding the first intermediate host in its life cycle, a freshwater snail.
 2. After infecting a snail, it develops into a mother sporocyst, which in turn undergoes asexual reproduction, yielding large numbers of daughter sporocysts, which asexually produce another short-lived, free-living stage, the cercaria.
 3. Cercariae use a tail-like appendage (often forked in genera causing swimmer’s itch) to swim to the surface of the water; and use various physical and chemical cues in order to locate the next and final (definitive) host in the life cycle, a bird. These larvae can accidentally come into contact with the skin of a swimmer. The cercaria penetrates the skin and dies in the skin immediately. The cercariae cannot infect humans, but they cause an inflammatory immune reaction. This reaction causes initially mildly itchy spots on the skin. Within hours, these spots become raised papules which are intensely itchy. Each papule corresponds to the penetration site of a single parasite.
  Life-cycle of swimmers itch
 4. After locating a bird, the parasite penetrates through the skin (usually the feet), dropping the forked tail in the process. Inside the circulatory system, the immature worms (schistosomula) develop into mature male and female worms, mate and migrate through the host’s circulatory system (or nervous system in case of T. regenti) to the final location (veins feeding the gastrointestinal tract) within the host body. There they lay eggs in the small veins in the intestinal mucosa from which they make their way into the lumen of the gut, and are dumped into the water when the bird defecates. One European species, Trichobilharzia regenti, instead infects the bird host’s nasal tissues and larvae hatch from the eggs directly in the tissue during drinking/feeding of the infected birds.[8]

Risk factors[edit]

Image of infectious cercariae

Humans usually become infected after swimming in lakes or other bodies of slow-moving fresh water. Some laboratory evidence indicates snails shed cercariae most intensely in the morning and on sunny days, and exposure to water in these conditions may therefore increase risk. Duration of swimming is positively correlated with increased risk of infection in Europe[9] and North America,[10] and shallow inshore waters may harbour higher densities of cercariae than open waters offshore. Onshore winds are thought to cause cercariae to accumulate along shorelines.[11] Studies of infested lakes and outbreaks in Europe and North America have found cases where infection risk appears to be evenly distributed around the margins of water bodies[9] as well as instances where risk increases in endemic swimmer’s itch “hotspots”.[11] Children may become infected more frequently and more intensely than adults but this probably reflects their tendency to swim for longer periods inshore, where cercariae also concentrate.[12] Stimuli for cercarial penetration into host skin include unsaturated fatty acids, such as linoleic and linolenic acids. These substances occur naturally in human skin and are found in sun lotions and creams based on plant oils.

Control[edit]

Mechanical removal of snails in Lake Annecy, France

Various strategies targeting the mollusc and avian hosts of schistosomes, have been used by lakeside residents in recreational areas of North America to deal with outbreaks of swimmer’s itch. In Michigan, for decades, authorities used copper sulfate as a molluscicide to reduce snail host populations and thereby the incidence of swimmer’s itch. The results with this agent have been inconclusive, possibly because:

 • Snails become tolerant
 • Local water chemistry reduces the molluscicide’s efficacy
 • Local currents diffuse it
 • Adjacent snail populations repopulate a treated area[13]

More importantly, perhaps, copper sulfate is toxic to more than just molluscs, and the effects of its use on aquatic ecosystems are not well understood.

Another method targeting the snail host, mechanical disturbance of snail habitat, has been also tried in some areas of North America[11] and Lake Annecy in France, with promising results. Some work in Michigan suggests that administering praziquantel to hatchling waterfowl can reduce local swimmer’s itch rates in humans.[14] Work on schistosomiasis showed that water-resistant topical applications of the common insect repellent DEET prevented schistosomes from penetrating the skin of mice.[15] Public education of risk factors, a good alternative to the aforementioned interventionist strategies, can also reduce human exposure to cercariae.

See also[edit]

References[edit]

 1. ^ Jump up to:a b Macháček, Tomáš; Turjanicová, Libuše; Bulantová, Jana; Hrdý, Jiří; Horák, Petr; Mikeš, Libor (2018-10-09). “Cercarial dermatitis: a systematic follow-up study of human cases with implications for diagnostics”. Parasitology Research. 117 (12): 3881–3895. doi:10.1007/s00436-018-6095-0. ISSN 0932-0113. PMID 30302587.
 2. ^ “Avian Schistosome Biodiversity”. www.schistosomes.net. Retrieved 2016-03-07.
 3. ^ Horák, Petr; Mikeš, Libor; Lichtenbergová, Lucie; Skála, Vladimír; Soldánová, Miroslava; Brant, Sara Vanessa (January 2015). “Avian schistosomes and outbreaks of cercarial dermatitis”. Clinical Microbiology Reviews. 28 (1): 165–190. doi:10.1128/CMR.00043-14. ISSN 1098-6618. PMC 4284296. PMID 25567226.
 4. ^ “With warm weather, Swimmers Itch makes annual appearance”. dnr.wi.gov. Retrieved 2016-03-07.
 5. ^ In CDC. “Swimmers Itch FAQS.” retrieved May 12, 2014
 6. ^ “Swimmer’s Itch in Michigan” (PDF). State of Michigan. 2014. Retrieved 5 March 2015.
 7. ^ Brant S, Cohen A, James D, Hui L, Hom A, Loker E (2010). “Cercarial Dermatitis Transmitted by Exotic Marine Snail”. Emerging Infectious Diseases. 16 (9): 1357–65. doi:10.3201/eid1609.091664. PMC 3294964. PMID 20735918.
 8. ^ Horák P., Kolářová L., Dvořák J. (1998). Trichobilharzia regenti n. sp. (Schistosomatidae, Bilharziellinae), a new nasal schistosome from Europe” (PDF). Parasite. 5 (4): 349–357. doi:10.1051/parasite/1998054349. PMID 9879557.
 9. ^ Jump up to:a b Chamot E, Toscani L, Rougemont A (1998). “Public health importance and risk factors for cercarial dermatitis associated with swimming in Lake Leman at Geneva, Switzerland”. Epidemiol. Infect. 120 (3): 305–14. doi:10.1017/S0950268898008826. PMC 2809408. PMID 9692609.
 10. ^ Lindblade KA (1998). “The epidemiology of cercarial dermatitis and its association with limnological characteristics of a northern Michigan lake”. J. Parasitol. 84(1): 19–23. doi:10.2307/3284521. JSTOR 3284521. PMID 9488332.
 11. ^ Jump up to:a b c Leighton BJ, Zervos S, Webster JM (2000). “Ecological factors in schistosome transmission, and an environmentally benign method for controlling snails in a recreational lake with a record of schistosome dermatitis”. Parasitol. Int. 49 (1): 9–17. doi:10.1016/S1383-5769(99)00034-3. PMID 10729712.
 12. ^ Verbrugge LM, Rainey JJ, Reimink RL, Blankespoor HD (2004). “Prospective study of swimmer’s itch incidence and severity”. J. Parasitol. 90 (4): 697–704. doi:10.1645/GE-237R. PMID 15357056.
 13. ^ Blankespoor, H. D., Reimink, R. L. (1991). “The control of swimmer’s itch in Michigan: Past, present, and future”. Michigan Academician. 24 (1): 7–23.
 14. ^ Blankespoor, C. L., Reimink, R. L., Blankespoort, H. D. (2001). “Efficacy of praziquantel in treating natural schistosome infections in common mergansers”. Journal of Parasitology. 87 (2): 424–6. doi:10.1645/0022-3395(2001)087[0424:EOPITN]2.0.CO;2. PMID 11318576.
 15. ^ Salafsky, B., Ramaswamy, K., He, Y. X., Li, J., Shibuya, T. (November 1999). “Development and evaluation of LIPODEET, a new long-acting formulation of N, N-diethyl-m-toluamide (DEET) for the prevention of schistosomiasis”. Am. J. Trop. Med. Hyg. 61 (5): 743–50. PMID 10586906.

External links[edit]

Classification

I disse Coronatider er det også viktig med historie!

Ullevål sykehus, Oslo, ble bygget opp med tanke på noe som dengang var vanlig, nemlig”epidemi/ pandemi”. 

Nå har dette igjen blitt aktuellt, og Ullevål sykehus må bygges ut og ikke overføres/ bygges ut på Rikshospitalet/ Gaustad!

https://sykehushistorier.com/items/show/166

Se også kronikk i Morgenbladet:

 

https://morgenbladet.no/ideer/2020/04/bynaturen-trenger-sterkere-vern

 

https://www.mayoclinic.org/

 

https://direkte.vg.no/coronaviruset/videos/195131

Coronavirus Resource Center

 

HELSEDIREKTORATET:

HelsedirektoratetHelsedirektoratet

 

TEMAKoronavirus

Temaside om koronavirus (coronavirus) SARS-CoV-2 med anbefalinger og informasjonsmateriell for helsepersonell og andre offentlige aktører.

Koronavirus

 

FHI Folkehelseinstituttet (Bl.a. Corona/ Korona)

Folkehelseinstituttet

 

Felleskatalogen

Norsk Legemiddelhåndbok

 

Features, Evaluation and Treatment Coronavirus (COVID-19)

Marco Cascella; Michael Rajnik; Arturo Cuomo; Scott C. Dulebohn; Raffaela Di Napoli.

Last Update: March 8, 2020.

Introduction

According to the World Health Organization (WHO), viral diseases continue to emerge and represent a serious issue to public health. In the last twenty years, several viral epidemics such as the severe acute respiratory syndrome coronavirus (SARS-CoV) in 2002 to 2003, and H1N1 influenza in 2009, have been recorded. Most recently, the Middle East respiratory syndrome coronavirus (MERS-CoV) was first identified in Saudi Arabia in 2012.

In a timeline that reaches the present day, an epidemic of cases with unexplained low respiratory infections detected in Wuhan, the largest metropolitan area in China’s Hubei province, was first reported to the WHO Country Office in China, on December 31, 2019. Published literature can trace the beginning of symptomatic individuals back to the beginning of December 2019. As they were unable to identify the causative agent, these first cases were classified as “pneumonia of unknown etiology.” The Chinese Center for Disease Control and Prevention (CDC) and local CDCs organized an intensive outbreak investigation program. The etiology of this illness is now attributed to a novel virus belonging to the coronavirus (CoV) family, COVID-19.

On February 11, 2020, the WHO Director-General, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, announced that the disease caused by this new CoV was a “COVID-19,” which is the acronym of “coronavirus disease 2019”. In the past twenty years, two additional coronavirus epidemics have occurred. SARS-CoV provoked a large-scale epidemic beginning in China and involving two dozen countries with approximately 8000 cases and 800 deaths, and the MERS-CoV that began in Saudi Arabia and has approximately 2,500 cases and 800 deaths and still causes as sporadic cases.

This new virus seems to be very contagious and has quickly spread globally. In a meeting on January 30, 2020, per the International Health Regulations (IHR, 2005), the outbreak was declared by the WHO a Public Health Emergency of International Concern (PHEIC) as it had spread to 18 countries with four countries reporting human-to-human transmission. An additional landmark occurred on February 26, 2020, as the first case of the disease, not imported from China, was recorded in the United States.

Initially, the new virus was called 2019-nCoV. Subsequently, the task of experts of the International Committee on Taxonomy of Viruses (ICTV) termed it the SARS-CoV-2 virus as it is very similar to the one that caused the SARS outbreak (SARS-CoVs).

The CoVs have become the major pathogens of emerging respiratory disease outbreaks. They are a large family of single-stranded RNA viruses (+ssRNA) that can be isolated in different animal species. For reasons yet to be explained, these viruses can cross species barriers and can cause, in humans, illness ranging from the common cold to more severe diseases such as MERS and SARS. Interestingly, these latter viruses have probably originated from bats and then moving into other mammalian hosts — the Himalayan palm civet for SARS-CoV, and the dromedary camel for MERS-CoV — before jumping to humans. The dynamics of SARS-Cov-2 are currently unknown, but there is speculation that it also has an animal origin.

The potential for these viruses to grow to become a pandemic worldwide seems to be a serious public health risk. Concerning COVID-19, the WHO raised the threat to the CoV epidemic to the “very high” level, on February 28, 2020. Probably, the effects of the epidemic caused by the new CoV has yet to emerge as the situation is quickly evolving. World governments are at work to establish countermeasures to stem possible devastating effects. Health organizations coordinate information flows and issues directives and guidelines to best mitigate the impact of the threat. At the same time, scientists around the world work tirelessly, and information about the transmission mechanisms, the clinical spectrum of disease, new diagnostics, and prevention and therapeutic strategies are rapidly developing. Many uncertainties remain with regard to both the virus-host interaction and the evolution of the epidemic, with specific reference to the times when the epidemic will reach its peak.

At the moment, the therapeutic strategies to deal with the infection are only supportive, and prevention aimed at reducing transmission in the community is our best weapon. Aggressive isolation measures in China have led to a progressive reduction of cases in the last few days. In Italy, in geographic regions of the north of the peninsula, political and health authorities are making incredible efforts to contain a shock wave that is severely testing the health system.

In the midst of the crisis, the authors have chosen to use the “Statpearls” platform because, within the PubMed scenario, it represents a unique tool that may allow them to make updates in real-time. The aim, therefore, is to collect information and scientific evidence and to provide an overview of the topic that will be continuously updated.

Etiology

CoVs are positive-stranded RNA viruses with a crown-like appearance under an electron microscope (coronam is the Latin term for crown) due to the presence of spike glycoproteins on the envelope. The subfamily Orthocoronavirinae of the Coronaviridae family (order Nidovirales) classifies into four genera of CoVs: Alphacoronavirus (alphaCoV), Betacoronavirus (betaCoV), Deltacoronavirus (deltaCoV), and Gammacoronavirus (gammaCoV). Furthermore, the betaCoV genus divides into five sub-genera or lineages. Genomic characterization has shown that probably bats and rodents are the gene sources of alphaCoVs and betaCoVs. On the contrary, avian species seem to represent the gene sources of deltaCoVs and gammaCoVs.

Members of this large family of viruses can cause respiratory, enteric, hepatic, and neurological diseases in different animal species, including camels, cattle, cats, and bats. To date, seven human CoVs (HCoVs) — capable of infecting humans — have been identified. Some of HCoVs were identified in the mid-1960s, while others were only detected in the new millennium.

In general, estimates suggest that 2% of the population are healthy carriers of a CoV and that these viruses are responsible for about 5% to 10% of acute respiratory infections.

 • Common human CoVs: HCoV-OC43, and HCoV-HKU1 (betaCoVs of the A lineage); HCoV-229E, and HCoV-NL63 (alphaCoVs). They can cause common colds and self-limiting upper respiratory infections in immunocompetent individuals. In immunocompromised subjects and the elderly, lower respiratory tract infections can occur.
 • Other human CoVs: SARS-CoV, SARS-CoV-2, and MERS-CoV (betaCoVs of the B and C lineage, respectively). These cause epidemics with variable clinical severity featuring respiratory and extra-respiratory manifestations. Concerning SARS-CoV, MERS-CoV, the mortality rates are up to 10% and 35%, respectively.

Thus, SARS-CoV-2 belongs to the betaCoVs category. It has round or elliptic and often pleomorphic form, and a diameter of approximately 60–140 nm. Like other CoVs, it is sensitive to ultraviolet rays and heat. Furthermore, these viruses can be effectively inactivated by lipid solvents including ether (75%), ethanol, chlorine-containing disinfectant, peroxyacetic acid and chloroform except for chlorhexidine.

In genetic terms, Chan et al. have proven that the genome of the new HCoV, isolated from a cluster-patient with atypical pneumonia after visiting Wuhan, had 89% nucleotide identity with bat SARS-like-CoVZXC21 and 82% with that of human SARS-CoV. For this reason, the new virus was called SARS-CoV-2. Its single-stranded RNA genome contains 29891 nucleotides, encoding for 9860 amino acids. Although its origins are not entirely understood, these genomic analyses suggest that SARS-CoV-2 probably evolved from a strain found in bats. The potential amplifying mammalian host, intermediate between bats and humans, is, however, not known. Since the mutation in the original strain could have directly triggered virulence towards humans, it is not certain that this intermediary exists.

Transmission

Because the first cases of the CoVID-19 disease were linked to direct exposure to the Huanan Seafood Wholesale Market of Wuhan, the animal-to-human transmission was presumed as the main mechanism. Nevertheless, subsequent cases were not associated with this exposure mechanism. Therefore, it was concluded that the virus could also be transmitted from human-to-human, and symptomatic people are the most frequent source of COVID-19 spread. The possibility of transmission before symptoms develop seems to be infrequent, although it cannot be excluded. Moreover, there are suggestions that individuals who remain asymptomatic could transmit the virus. This data suggests that the use of isolation is the best way to contain this epidemic.

As with other respiratory pathogens, including flu and rhinovirus, the transmission is believed to occur through respiratory droplets from coughing and sneezing. Aerosol transmission is also possible in case of protracted exposure to elevated aerosol concentrations in closed spaces. Analysis of data related to the spread of SARS-CoV-2 in China seems to indicate that close contact between individuals is necessary. The spread, in fact, is primarily limited to family members, healthcare professionals, and other close contacts.

Based on data from the first cases in Wuhan and investigations conducted by the China CDC and local CDCs, the incubation time could be generally within 3 to 7 days and up to 2 weeks as the longest time from infection to symptoms was 12.5 days (95% CI, 9.2 to 18). This data also showed that this novel epidemic doubled about every seven days, whereas the basic reproduction number (R0 – R naught) is 2.2. In other words, on average, each patient transmits the infection to an additional 2.2 individuals. Of note, estimations of the R0 of the SARS-CoV epidemic in 2002-2003 were approximately 3.

It must be emphasized that this information is the result of the first reports. Thus, further studies are needed to understand the mechanisms of transmission, the incubation times and the clinical course, and the duration of infectivity.

Epidemiology

Data provided by the WHO Health Emergency Dashboard (March 03, 10.00 am CET) report 87,137 confirmed cases worldwide since the beginning of the epidemic. Of these, 2977 (3.42%) have been fatal. About 92% (79,968) of the confirmed cases were recorded in China, where almost all the deaths were also recorded (2,873, 96.5%). Of note, the “confirmed” cases reported between February 13, 2020, and February 19, 2020, include both laboratory-confirmed and clinically diagnosed patients from the Hubei province.

Outside China, there are 7169 confirmed cases in 59 countries including the Republic of Korea (3736 cases), Italy (1128), international conveyance (Diamond Princess, 705 cases), the Islamic Republic of Iran (593), Japan (239), Singapore (102), France (100), United States of America (62), Germany (57), Kuwait (45), Spain (45), Thailand (42), Bahrain (40), Australia (25), Malaysia (24), United Kingdom (23), Canada (19), United Arab Emirates (19), Switzerland (18), Viet Nam (16), Norway (15), Iraq (13), Sweden (13), Austria (10), Croatia (7), Israel (7), Netherlands (7), Oman (6), Pakistan (4), Azerbaijan (3), Denmark (3), Georgia (3), Greece (3), India (3), Philippines (3), Romania (3). Moreover, two cases were recorded respectively in Brazil, Finland, Lebanon, Mexico, the Russian Federation, and a single case each in Afghanistan, Algeria, Belarus, Belgium, Cambodia, Ecuador, Egypt, Estonia, Ireland, Lithuania, Monaco, Nepal, New Zealand, Nigeria, North Macedonia, Qatar, San Marino, and Sri Lanka.

The most up-to-date source for the epidemiology of this emerging pandemic can be found at the following sources:

 • The WHO Novel Coronavirus (COVID-19) Situation Board
 • The Johns Hopkins Center for Systems Science and Engineering site for Coronavirus Global Cases COVID-19, which uses openly public sources to track the spread of the epidemic.

Pathophysiology

CoVs are enveloped, positive-stranded RNA viruses with nucleocapsid. For addressing pathogenetic mechanisms of SARS-CoV-2, its viral structure, and genome must be considerations. In CoVs, the genomic structure is organized in a +ssRNA of approximately 30 kb in length — the largest known RNA viruses — and with a 5′-cap structure and 3′-poly-A tail. Starting from the viral RNA, the synthesis of polyprotein 1a/1ab (pp1a/pp1ab) in the host is realized. The transcription works through the replication-transcription complex (RCT) organized in double-membrane vesicles and via the synthesis of subgenomic RNAs (sgRNAs) sequences. Of note, transcription termination occurs at transcription regulatory sequences, located between the so-called open reading frames (ORFs) that work as templates for the production of subgenomic mRNAs. In the atypical CoV genome, at least six ORFs can be present. Among these, a frameshift between ORF1a and ORF1b guides the production of both pp1a and pp1ab polypeptides that are processed by virally encoded chymotrypsin-like protease (3CLpro) or main protease (Mpro), as well as one or two papain-like proteases for producing 16 non-structural proteins (nsps). Apart from ORF1a and ORF1b, other ORFs encode for structural proteins, including spike, membrane, envelope, and nucleocapsid proteins. and accessory proteic chains. Different CoVs present special structural and accessory proteins translated by dedicated sgRNAs.

Pathophysiology and virulence mechanisms of CoVs, and therefore also of SARS-CoV-2 have links to the function of the nsps and structural proteins. For instance, research underlined that nsp is able to block the host innate immune response. Among functions of structural proteins, the envelope has a crucial role in virus pathogenicity as it promotes viral assembly and release. However, many of these features (e.g., those of nsp 2, and 11) have not yet been described.

Among the structural elements of CoVs, there are the spike glycoproteins composed of two subunits (S1 and S2). Homotrimers of S proteins compose the spikes on the viral surface, guiding the link to host receptors. Of note, in SARS-CoV-2, the S2 subunit — containing a fusion peptide, a transmembrane domain, and cytoplasmic domain — is highly conserved. Thus, it could be a target for antiviral (anti-S2) compounds. On the contrary, the spike receptor-binding domain presents only a 40% amino acid identity with other SARS-CoVs. Other structural elements on which research must necessarily focus are the ORF3b that has no homology with that of SARS-CoVs and a secreted protein (encoded by ORF8), which is structurally different from those of SARS-CoV.

In international gene banks such as GenBank, researchers have published several Sars-CoV-2 gene sequences. This gene mapping is of fundamental importance allowing researchers to trace the phylogenetic tree of the virus and, above all, the recognition of strains that differ according to the mutations. According to recent research, a spike mutation, which probably occurred in late November 2019, triggered jumping to humans. In particular, Angeletti et al. compared the Sars-Cov-2 gene sequence with that of Sars-CoV. They analyzed the transmembrane helical segments in the ORF1ab encoded 2 (nsp2) and nsp3 and found that position 723 presents a serine instead of a glycine residue, while the position 1010 is occupied by proline instead of isoleucine. The matter of viral mutations is key for explaining potential disease relapses.

Research will be needed to determine the structural characteristics of SARS-COV-2 that underlie the pathogenetic mechanisms. Compared to SARS, for example, initial clinical data show less extra respiratory involvement, although due to the lack of extensive data, it is not possible to draw definitive clinical information.

Histopathology

Tian et al. and others reported histopathological data obtained on the lungs of two patients who underwent lung lobectomies for adenocarcinoma and retrospectively found to have had the infection at the time of surgery. Apart from the tumors, the lungs of both ‘accidental’ cases showed edema and important proteinaceous exudates as large protein globules. The authors also reported vascular congestion combined with inflammatory clusters of fibrinoid material and multinucleated giant cells and hyperplasia of pneumocytes.

History and Physical

The clinical spectrum of COVID-19 varies from asymptomatic or paucisymptomatic forms to clinical conditions characterized by respiratory failure that necessitates mechanical ventilation and support in an intensive care unit (ICU), to multiorgan and systemic manifestations in terms of sepsis, septic shock, and multiple organ dysfunction syndromes (MODS). In one of the first reports on the disease, Huang et al. illustrated that patients (n. 41) suffered from fever, malaise, dry cough, and dyspnea. Chest computerized tomography (CT) scans showed pneumonia with abnormal findings in all cases. About a third of those (13, 32%) required ICU care, and there were 6 (15%) fatal cases.

The case studies of Li et al. published in the New England Journal of Medicine (NEJM) on January 29, 2020, encapsulates the first 425 cases recorded in Wuhan. Data indicate that the patients’ median age was 59 years, with a range of 15 to 89 years. Thus, they reported no clinical cases in children below 15 years of age. There were no significant gender differences (56% male). Clinical and epidemiological data from the Chinese CDC and regarding 72,314 case records (confirmed, suspected, diagnosed, and asymptomatic cases) were shared in the Journal of the American Medical Association (JAMA) (February 24, 2020), providing an important illustration of the epidemiologic curve of the Chinese outbreak. There were 62% confirmed cases, including 1% of cases that were asymptomatic, but were laboratory-positive (viral nucleic acid test). Furthermore, the overall case-fatality rate (on confirmed cases) was 2.3%. Of note, the fatal cases were primarily elderly patients, in particular those aged ≥ 80 years (about 15%), and 70 to 79 years (8.0%). Approximately half (49.0%) of the critical patients and affected by preexisting comorbidities such as cardiovascular disease, diabetes, chronic respiratory disease, and oncological diseases, died. While 1% of patients were aged 9 years or younger, no fatal cases occurred in this group.

The authors of the Chinese CDC report divided the clinical manifestations of the disease by there severity:

 • Mild disease: non-pneumonia and mild pneumonia; this occurred in 81% of cases.
 • Severe disease: dyspnea, respiratory frequency ≥ 30/min, blood oxygen saturation (SpO2) ≤ 93%, PaO2/FiO2 ratio [the ratio between the blood pressure of the oxygen (partial pressure of oxygen, PaO2) and the percentage of oxygen supplied (fraction of inspired oxygen, FiO2)] < 300, and/or lung infiltrates > 50% within 24 to 48 hours; this occurred in 14% of cases.
 • Critical disease: respiratory failure, septic shock, and/or multiple organ dysfunction (MOD) or failure (MOF); this occurred in 5% of cases.

Data obtainable from reports and directives provided by health policy agencies, allow dividing the clinical manifestations of the disease according to the severity of the clinical pictures. The COVID-19 may present with mild, moderate, or severe illness. Among the severe clinical manifestations, there are severe pneumonia, ARDS, sepsis, and septic shock. The clinical course of the disease seems to predict a favorable trend in the majority of patients. In a percentage still to be defined of cases, after about a week there is a sudden worsening of clinical conditions with rapidly worsening respiratory failure and MOD/MOF. As a reference, the criteria of the severity of respiratory insufficiency and the diagnostic criteria of sepsis and septic shock can be used.

Uncomplicated (mild) Illness

These patients usually present with symptoms of an upper respiratory tract viral infection, including mild fever, cough (dry), sore throat, nasal congestion, malaise, headache, muscle pain, or malaise. Signs and symptoms of a more serious disease, such as dyspnea, are not present. Compared to previous HCoV infections, non-respiratory symptoms such as diarrhea are challenging to find.

Moderate Pneumonia

Respiratory symptoms such as cough and shortness of breath (or tachypnea in children) are present without signs of severe pneumonia. 

Severe Pneumonia

Fever is associated with severe dyspnea, respiratory distress, tachypnea (> 30 breaths/min), and hypoxia (SpO2 < 90% on room air). However, the fever symptom must be interpreted carefully as even in severe forms of the disease, it can be moderate or even absent. Cyanosis can occur in children. In this definition, the diagnosis is clinical, and radiologic imaging is used for excluding complications.

Acute Respiratory Distress Syndrome (ARDS)

The diagnosis requires clinical and ventilatory criteria. This syndrome is suggestive of a serious new-onset respiratory failure or for worsening of an already identified respiratory picture. Different forms of ARDS are distinguished based on the degree of hypoxia. The reference parameter is the PaO2/FiO2:

 • Mild ARDS: 200 mmHg < PaO2/FiO2 ≤ 300 mmHg. In not-ventilated patients or in those managed through non-invasive ventilation (NIV) by using positive end-expiratorypressure (PEEP) or a continuous positive airway pressure (CPAP) ≥ 5 cmH2O.
 • Moderate ARDS: 100 mmHg < PaO2/FiO2 ≤ 200 mmHg.
 • Severe ARDS: PaO2/FiO2 ≤ 100 mmHg.

When PaO2 is not available, a ratio SpO2/FiO2 ≤ 315 is suggestive of ARDS.

Chest imaging utilized includes chest radiograph, CT scan, or lung ultrasound demonstrating bilateral opacities (lung infiltrates > 50%), not fully explained by effusions, lobar, or lung collapse. Although in some cases, the clinical scenario and ventilator data could be suggestive for pulmonary edema, the primary respiratory origin of the edema is proven after the exclusion of cardiac failure or other causes such as fluid overload. Echocardiography can be helpful for this purpose.

Sepsis

According to the International Consensus Definitions for Sepsis and Septic Shock (Sepsis-3), sepsis represents a life-threatening organ dysfunction caused by a dysregulated host response to suspected or proven infection, with organ dysfunction. The clinical pictures of patients with COVID-19 and with sepsis are particularly serious, characterized by a wide range of signs and symptoms of multiorgan involvement. These signs and symptoms include respiratory manifestations such as severe dyspnea and hypoxemia, renal impairment with reduced urine output, tachycardia, altered mental status, and functional alterations of organs expressed as laboratory data of hyperbilirubinemia, acidosis, high lactate, coagulopathy, and thrombocytopenia. The reference for the evaluation of multiorgan damage and the related prognostic significance is the Sequential Organ Failure Assessment (SOFA) score, which predicts ICU mortality based on lab results and clinical data. A pediatric version of the score has also received validation.Septic Shock

In this scenario, which is associated with increased mortality, circulatory, and cellular/metabolic abnormalities such as serum lactate level greater than 2 mmol/L (18 mg/dL) are present. Because patients usually suffer from persisting hypotension despite volume resuscitation, the administration of vasopressors is required to maintain a mean arterial pressure (MAP) ≥ 65 mmHg.

Evaluation

Most countries are utilizing some type of clinical and epidemiologic information to determine who should have testing performed. In the United States, criteria have been developed for persons under investigation (PUI) for COVID-19. According to the U.S. CDC, most patients with confirmed COVID-19 have developed fever and/or symptoms of acute respiratory illness (e.g., cough, difficulty breathing). If a person is a PUI, it is recommended that practitioners immediately put in place infection control and prevention measures. Initially, they recommend testing for all other sources of respiratory infection. Additionally, they recommend using epidemiologic factors to assist in decision making. There are epidemiologic factors that assist in the decision on who test. This includes anyone who has had close contact with a patient with laboratory-confirmed COVID-19 within 14 days of symptom onset or a history of travel from affected geographic areas (presently China, Italy, Iran, Japan, and South Korea) within 14 days of symptom onset.

The WHO recommends collecting specimens from both the upper respiratory tract (naso- and oropharyngeal samples) and lower respiratory tract such as expectorated sputum, endotracheal aspirate, or bronchoalveolar lavage. The collection of BAL samples should only be performed in mechanically ventilated patients as lower respiratory tract samples seem to remain positive for a more extended period. The samples require storage at four degrees celsius. In the laboratory, amplification of the genetic material extracted from the saliva or mucus sample is through a reverse polymerase chain reaction (RT-PCR), which involves the synthesis of a double-stranded DNA molecule from an RNA mold. Once the genetic material is sufficient, the search is for those portions of the genetic code of the CoV that are conserved. The probes used are based on the initial gene sequence released by the Shanghai Public Health Clinical Center & School of Public Health, Fudan University, Shanghai, China on Virological.org, and subsequent confirmatory evaluation by additional labs. If the test result is positive, it is recommended that the test is repeated for verification. In patients with confirmed COVID-19 diagnosis, the laboratory evaluation should be repeated to evaluate for viral clearance prior to being released from observation.

The availability of testing will vary based on which country a person lives in with increasing availability occurring nearly daily.

Concerning laboratory examinations, in the early stage of the disease, a normal or decreased total white blood cell count and a decreased lymphocyte count can be demonstrated. Lymphopenia appears to be a negative prognostic factor. Increased values of liver enzymes, LDH, muscle enzymes, and C-reactive protein can be found. There is a normal procalcitonin value. In critical patients, D-dimer value is increased, blood lymphocytes decreased persistently, and laboratory alterations of multiorgan imbalance (high amylase, coagulation disorders, etc.) are found.

Treatment / Management

There is no specific antiviral treatment recommended for COVID-19, and no vaccine is currently available. The treatment is symptomatic, and oxygen therapy represents the major treatment intervention for patients with severe infection. Mechanical ventilation may be necessary in cases of respiratory failure refractory to oxygen therapy, whereas hemodynamic support is essential for managing septic shock.

On January 28, 2020, the WHO released a document summarizing WHO guidelines and scientific evidence derived from the treatment of previous epidemics from HCoVs. This document addresses measures for recognizing and sorting patients with severe acute respiratory disease; strategies for infection prevention and control; early supportive therapy and monitoring; a guideline for laboratory diagnosis; management of respiratory failure and ARDS; management of septic shock; prevention of complications; treatments; and considerations for pregnant patients.

Among these recommendations, we report the strategies for addressing respiratory failure, including protective mechanical ventilation and high-flow nasal oxygen (HFNO) or non-invasive ventilation (NIV).

Intubation and protective mechanical ventilation

Special precautions are necessary during intubation. The procedure should be executed by an expert operator who uses personal protective equipment (PPE) such as FFP3 or N95 mask, protective goggles, disposable gown long sleeve raincoat, disposable double socks, and gloves. If possible, rapid sequence intubation (RSI) should be performed. Preoxygenation (100% O2 for 5 minutes) should be performed via the continuous positive airway pressure (CPAP) method. Heat and moisture exchanger (HME) must be positioned between the mask and the circuit of the fan or between the mask and the ventilation balloon.

Mechanical ventilation should be with lower tidal volumes (4 to 6 ml/kg predicted body weight, PBW) and lower inspiratory pressures, reaching a plateau pressure (Pplat) < 28 to 30 cm H2O. PEEP must be as high as possible to maintain the driving pressure (Pplat-PEEP) as low as possible (< 14 cmH2O). Moreover, disconnections from the ventilator must be avoided for preventing loss of PEEP and atelectasis. Finally, the use of paralytics is not recommended unless PaO2/FiO2 < 150 mmHg. The prone ventilation for > 12 hours per day, and the use of a conservative fluid management strategy for ARDS patients without tissue hypoperfusion (strong recommendation) are emphasized.

Non-invasive ventilation 

Concerning HFNO or non-invasive ventilation (NIV), the experts’ panel, points out that these approaches performed by systems with good interface fitting do not create widespread dispersion of exhaled air, and their use can be considered at low risk of airborne transmission. Practically, non-invasive techniques can be used in non-severe forms of respiratory failure. However, if the scenario does not improve or even worsen within a short period of time (1–2 hours) the mechanical ventilation must be preferred.

Other therapies

Among other therapeutic strategies, systemic corticosteroids for the treatment of viral pneumonia or acute respiratory distress syndrome (ARDS) are not recommended. Moreover, unselective or inappropriate administration of antibiotics should be avoided. Although no antiviral treatments have been approved, alpha-interferon (e.g., 5 million units by aerosol inhalation twice per day), and lopinavir/ritonavir have been suggested. Preclinical studies suggested that remdesivir (GS5734) — an inhibitor of RNA polymerase with in vitro activity against multiple RNA viruses, including Ebola — could be effective for both prophylaxis and therapy of HCoVs infections. This drug was positively tested in a rhesus macaque model of MERS-CoV infection.

When the disease results in complex clinical pictures of MOD, organ function support in addition to respiratory support, is mandatory. Extracorporeal membrane oxygenation (ECMO) for patients with refractory hypoxemia despite lung-protective ventilation should merit consideration after a case-by-case analysis. It can be suggested for those with poor results to prone position ventilation.

Prevention

Preventive measures are the current strategy to limit the spread of cases. Because an epidemic will increase as long as R0 is greater than 1 (COVID-19 is 2.2), control measures must focus on reducing the value to less than 1.

Preventive strategies are focused on the isolation of patients and careful infection control, including appropriate measures to be adopted during the diagnosis and the provision of clinical care to an infected patient. For instance, droplet, contact, and airborne precautions should be adopted during specimen collection, and sputum induction should be avoided.

The WHO and other organizations have issued the following general recommendations:

 • Avoid close contact with subjects suffering from acute respiratory infections.
 • Wash your hands frequently, especially after contact with infected people or their environment.
 • Avoid unprotected contact with farm or wild animals.
 • People with symptoms of acute airway infection should keep their distance, cover coughs or sneezes with disposable tissues or clothes and wash their hands.
 • Strengthen, in particular, in emergency medicine departments, the application of strict hygiene measures for the prevention and control of infections.
 • Individuals that are immunocompromised should avoid public gatherings.

The most important strategy for the populous to undertake is to frequently wash their hands and use portable hand sanitizer and avoid contact with their face and mouth after interacting with a possibly contaminated environment.

Healthcare workers caring for infected individuals should utilize contact and airborne precautions to include PPE such as N95 or FFP3 masks, eye protection, gowns, and gloves to prevent transmission of the pathogen.

Meanwhile, scientific research is growing to develop a coronavirus vaccine. In recent days, China has announced the first animal tests, and researchers from the University of Queensland in Australia have also announced that, after completing the three-week in vitro study, they are moving on to animal testing. Furthermore, in the U.S., the National Institute for Allergy and Infectious Diseases (NIAID) has announced that a phase 1 trial has begun for a novel coronavirus immunization in Washington state.

Differential Diagnosis

The symptoms of the early stages of the disease are nonspecific. Differential diagnosis should include the possibility of a wide range of infectious and non-infectious (e.g., vasculitis, dermatomyositis) common respiratory disorders.

 • Adenovirus
 • Influenza
 • Human metapneumovirus (HmPV)
 • Parainfluenza
 • Respiratory syncytial virus (RSV)
 • Rhinovirus (common cold)

For suspected cases, rapid antigen detection, and other investigations should be adopted for evaluating common respiratory pathogens and non-infectious conditions.

Pertinent Studies and Ongoing Trials

Multiple studies globally are investigating the use of remdesivir, a broad-spectrum antiviral.

Prognosis

Preliminary data suggests the reported death rate ranges from 1% to 2% depending on the study and country. The majority of the fatalities have occurred in patients over 50 years of age. Young children appear to be mildly infected but may serve as a vector for additional transmission.

Complications

Long term complications among survivors of infection with SARS-CoV-2 having clinically significant COVID-19 disease are not yet available. The mortality rates for cases globally remain between 1% to 2%.

Deterrence and Patient Education

Patients and families should receive instruction to:

 • Avoid close contact with subjects suffering from acute respiratory infections.
 • Wash their hands frequently, especially after contact with sick people or their environment.
 • Avoid unprotected contact with farm or wild animals.
 • People with symptoms of acute airway infection should keep their distance, cover coughs or sneezes with disposable tissues or clothes and wash their hands.
 • Immunocompromised patients should avoid public exposure and public gatherings. If an immunocompromised individual must be in a closed space with multiple individuals present, such as a meeting in a small room; masks, gloves, and personal hygiene with antiseptic soap should be undertaken by those in close contact with the individual. In addition, prior room cleaning with antiseptic agents should be undertaken and performed before exposure. However, considering the danger involved to these individuals, exposure should be avoided unless a meeting, group event, etc. is a true emergency.
 • Strict personal hygiene measures are necessary for the prevention and control of this infection.

Enhancing Healthcare Team Outcomes

Since the first outbreak of coronavirus (COVID-19) in Wuhan, China, the disease is spreading worldwide. Individuals at the extreme of ages and those that are immunocompromised are at the most significant risk. All health care workers should understand the presentation of the disease, workup, and supportive care. Further, health professionals should be aware of the precautions necessary to avoid the contraction and spread of the disease. [Level 5]

Questions

To access free multiple choice questions on this topic, click here.

Transmission electron microscopic image of an isolate from the first U

Figure

Transmission electron microscopic image of an isolate from the first U.S. case of COVID-19, formerly known as 2019-nCoV. The spherical viral particles, colorized blue, contain cross-sections through the viral genome, seen as black dots. Coronavirus, COVID-19. (more…)

This illustration, created at the Centers for Disease Control and Prevention (CDC), reveals ultrastructural morphology exhibited by coronaviruses

Figure

This illustration, created at the Centers for Disease Control and Prevention (CDC), reveals ultrastructural morphology exhibited by coronaviruses. Note the spikes that adorn the outer surface of the virus, which impart the look of a corona surrounding (more…)

This illustration, created at the Centers for Disease Control and Prevention (CDC), reveals ultrastructural morphology exhibited by coronaviruses

Figure

This illustration, created at the Centers for Disease Control and Prevention (CDC), reveals ultrastructural morphology exhibited by coronaviruses. Note the spikes that adorn the outer surface of the virus, which impart the look of a corona surrounding (more…)

Centers for Disease Control and Prevention (CDC) activated its Emergency Operations Center (EOC) to coordinate with the World Health Organization (WHO), federal, state and local public health partners, and clinicians in response to the coronavirus disease 2019 (COVID-19) outbreak

Figure

Centers for Disease Control and Prevention (CDC) activated its Emergency Operations Center (EOC) to coordinate with the World Health Organization (WHO), federal, state and local public health partners, and clinicians in response to the coronavirus disease (more…)

Map of the COVID-19 outbreak as of 2 March 2020

Figure

Map of the COVID-19 outbreak as of 2 March 2020. Be aware that since this is a rapidly evolving situation, new cases may not be immediately represented visually. Refer to the primary article 2019–20 coronavirus outbreak or the World Health Organization’s (more…)

References

1.
Perlman S, Netland J. Coronaviruses post-SARS: update on replication and pathogenesis. Nat. Rev. Microbiol. 2009 Jun;7(6):439-50. [PMC free article] [PubMed]
2.
Chan JF, To KK, Tse H, Jin DY, Yuen KY. Interspecies transmission and emergence of novel viruses: lessons from bats and birds. Trends Microbiol. 2013 Oct;21(10):544-55. [PubMed]
3.
Chen Y, Liu Q, Guo D. Emerging coronaviruses: Genome structure, replication, and pathogenesis. J. Med. Virol. 2020 Apr;92(4):418-423. [PubMed]
4.
Chan JF, Kok KH, Zhu Z, Chu H, To KK, Yuan S, Yuen KY. Genomic characterization of the 2019 novel human-pathogenic coronavirus isolated from a patient with atypical pneumonia after visiting Wuhan. Emerg Microbes Infect. 2020 Dec;9(1):221-236. [PubMed]
5.
Li Q, Guan X, Wu P, Wang X, Zhou L, Tong Y, Ren R, Leung KSM, Lau EHY, Wong JY, Xing X, Xiang N, Wu Y, Li C, Chen Q, Li D, Liu T, Zhao J, Li M, Tu W, Chen C, Jin L, Yang R, Wang Q, Zhou S, Wang R, Liu H, Luo Y, Liu Y, Shao G, Li H, Tao Z, Yang Y, Deng Z, Liu B, Ma Z, Zhang Y, Shi G, Lam TTY, Wu JTK, Gao GF, Cowling BJ, Yang B, Leung GM, Feng Z. Early Transmission Dynamics in Wuhan, China, of Novel Coronavirus-Infected Pneumonia. N. Engl. J. Med. 2020 Jan 29; [PubMed]
6.
Bauch CT, Lloyd-Smith JO, Coffee MP, Galvani AP. Dynamically modeling SARS and other newly emerging respiratory illnesses: past, present, and future. Epidemiology. 2005 Nov;16(6):791-801. [PubMed]
7.
Lei J, Kusov Y, Hilgenfeld R. Nsp3 of coronaviruses: Structures and functions of a large multi-domain protein. Antiviral Res. 2018 Jan;149:58-74. [PubMed]
8.
Song W, Gui M, Wang X, Xiang Y. Cryo-EM structure of the SARS coronavirus spike glycoprotein in complex with its host cell receptor ACE2. PLoS Pathog. 2018 Aug;14(8):e1007236. [PubMed]
9.
Angeletti S, Benvenuto D, Bianchi M, Giovanetti M, Pascarella S, Ciccozzi M. COVID-2019: The role of the nsp2 and nsp3 in its pathogenesis. J. Med. Virol. 2020 Feb 21; [PubMed]
10.
Tian S, Hu W, Niu L, Liu H, Xu H, Xiao SY. Pulmonary pathology of early phase 2019 novel coronavirus (COVID-19) pneumonia in two patients with lung cancer. J Thorac Oncol. 2020 Feb 27; [PubMed]
11.
Huang C, Wang Y, Li X, Ren L, Zhao J, Hu Y, Zhang L, Fan G, Xu J, Gu X, Cheng Z, Yu T, Xia J, Wei Y, Wu W, Xie X, Yin W, Li H, Liu M, Xiao Y, Gao H, Guo L, Xie J, Wang G, Jiang R, Gao Z, Jin Q, Wang J, Cao B. Clinical features of patients infected with 2019 novel coronavirus in Wuhan, China. Lancet. 2020 Feb 15;395(10223):497-506. [PubMed]
12.
Wu Z, McGoogan JM. Characteristics of and Important Lessons From the Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) Outbreak in China: Summary of a Report of 72 314 Cases From the Chinese Center for Disease Control and Prevention. JAMA. 2020 Feb 24; [PubMed]
13.
Kogan A, Segel MJ, Ram E, Raanani E, Peled-Potashnik Y, Levin S, Sternik L. Acute Respiratory Distress Syndrome following Cardiac Surgery: Comparison of the American-European Consensus Conference Definition versus the Berlin Definition. Respiration. 2019;97(6):518-524. [PubMed]
14.
Singer M, Deutschman CS, Seymour CW, Shankar-Hari M, Annane D, Bauer M, Bellomo R, Bernard GR, Chiche JD, Coopersmith CM, Hotchkiss RS, Levy MM, Marshall JC, Martin GS, Opal SM, Rubenfeld GD, van der Poll T, Vincent JL, Angus DC. The Third International Consensus Definitions for Sepsis and Septic Shock (Sepsis-3). JAMA. 2016 Feb 23;315(8):801-10. [PMC free article] [PubMed]
15.
Seymour CW, Kennedy JN, Wang S, Chang CH, Elliott CF, Xu Z, Berry S, Clermont G, Cooper G, Gomez H, Huang DT, Kellum JA, Mi Q, Opal SM, Talisa V, van der Poll T, Visweswaran S, Vodovotz Y, Weiss JC, Yealy DM, Yende S, Angus DC. Derivation, Validation, and Potential Treatment Implications of Novel Clinical Phenotypes for Sepsis. JAMA. 2019 May 28;321(20):2003-2017. [PubMed]
16.
Matics TJ, Sanchez-Pinto LN. Adaptation and Validation of a Pediatric Sequential Organ Failure Assessment Score and Evaluation of the Sepsis-3 Definitions in Critically Ill Children. JAMA Pediatr. 2017 Oct 02;171(10):e172352. [PMC free article] [PubMed]
17.
Hui DS, Chow BK, Lo T, Tsang OTY, Ko FW, Ng SS, Gin T, Chan MTV. Exhaled air dispersion during high-flow nasal cannula therapy versus CPAP via different masks. Eur. Respir. J. 2019 Apr;53(4) [PubMed]
18.
Gordon CJ, Tchesnokov EP, Feng JY, Porter DP, Gotte M. The antiviral compound remdesivir potently inhibits RNA-dependent RNA polymerase from Middle East respiratory syndrome coronavirus. J. Biol. Chem. 2020 Feb 24; [PubMed]
19.
de Wit E, Feldmann F, Cronin J, Jordan R, Okumura A, Thomas T, Scott D, Cihlar T, Feldmann H. Prophylactic and therapeutic remdesivir (GS-5734) treatment in the rhesus macaque model of MERS-CoV infection. Proc. Natl. Acad. Sci. U.S.A. 2020 Feb 13; [PubMed]
Copyright © 2020, StatPearls Publishing LLC.

This book is distributed under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License (http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/), which permits use, duplication, adaptation, distribution, and reproduction in any medium or format, as long as you give appropriate credit to the original author(s) and the source, a link is provided to the Creative Commons license, and any changes made are indicated.

Bookshelf ID: NBK554776PMID: 32150360