Nok en trist dag for NRK
NRKs avdeling for klimapropaganda har det travelt for tiden, her nok en sak med DDR-inspirert klimajournalistikk. For de som fortsatt er stolte over å være kritisk gravende journalister i flaggskipet NRK, så er det triste dager hver gang de ufeilbarlige avholder sitt klimakirkemøte.
Det er vanligvis vanskelig å velge hvilke av NRKs tallrike klimafadeser vi skal skrive om, men vi får til tider uventet drahjelp. Denne gangen gjorde Ekstrabladet i Danmark gravejobben. Men la oss starte med løgnene fra NRK som nok en gang var forfattet av Kristian Elster som er svært forutsigbar på klimastoffet, det er stort sett feil hver eneste gang. Og den 7.desember var det altså menneskeskapt klimakrise ved Victoria-fossefallene. Beviset er et fotografi datert 4. desember.
Dette er ikke noe NRK finner på for egen maskin, det er en koordinert skremselskampanje som kjøres ut av krefter i IPCC-leiren, samtidig over hele den vestlige verden, her Tyskland og her England. Pussig nok er det ofte de samme journalistene som bidrar hver gang til disse organiserte propagandakampanjene. Legg merke til at NRK ryddet litt i teksten 11.desember kl 12.05.
Saklighet og objektivitet?
Den ene dagen skremmes vi av NRK med raskt smeltende isbreer og en galopperende havnivåstigning, altså for mye vann overalt som gjør at det meste av kystbyer skal bli oversvømt. Neste dag med nytt skremsel og da er det plutselig tomt for vann, med tørre elver og gigantiske fosser som presenteres som små bekker. The Guardian melder om verste tørke på 100 år og laveste vannføring siden 1995 litt lengre ned i teksten.
Det er litt uvant å måtte bla så langt ned før vi finner påstanden om at dette skyldes klimaendringer, underforstått forårsaket av vår kjøttspising og bilkjøring og av Norges utvinning av olje og gass.
Dette er en trist dag for de i NRK som sysler med seriøs journalistikk, når de må lese slike kannestøperier fra sine kolleger.
Enda tristere må det være for kringkastingsrådet som skal sørge for kvaliteten. Er dere fornøyd med denne typen journalistikk, Marvin Wiseth (Trondheim, oppnevnt av Høyre) og Tove Karoline Knutsen, (Tromsø, oppnevnt av Arbeiderpartiet). Eller er det dette som er definert som ønsket standard i NRK fra deres partier?
Til gjengjeld kan Elster & Co glede seg over å ha sluppet unna med enda et stunt med DDR-propaganda.
Ekstrabladet gjør oppmerksom på noe NRK burde vite, med stort budsjett, egen Afrika-korrespondent som til og med er sitert nederst, og med et eget datterselskap som utelukkende skal drive med faktasjekk.
I Afrika er klimaet preget av to sesonger som gjentar seg år etter år, tørketid og regntid. Tørketid er altså helt normalt. Og spørsmålet som trenger seg på blir da, hvor tørt er det egentlig nå? Som vi ser av fotoet i Ekstrabladet, så var det ikke spesielt tørt før propagandistene gikk ut med disse oppslagene.
Men la oss grave litt til. NRK siterer (via Reuters) souvenirselgeren ved selve fossen, og da må det vel være sant ??? «Når det har vært tørt i tidligere år, har det aldri vært i slikt omfang. Det er første gang vi ser noe sånt.»
Faktasjekken viser…
Vi tar en titt på forskningsrapporten til Beilfuss 2012 som bekrefter at det alltid har vært en enorm variasjon i vannføringen i Zambezielva, og siterer: «The Zambezi River Basin has one of the most variable climates of any major river basin in the world, with an extreme range of conditions across the catchment and through time. Average annual rainfall varies from more than 1,600 mm per year in some far northern highland areas to less than 550 mm per year in the water-stressed southern portion of the basin.»
Som avslutning tar vi med nok et fotografi av disse vakre fossefallene.
Dette nyhetsoppslaget er også interessant, med nok et fotografi som viser høy vannføring 29. november i år. Og teksten viser at forrige regntid var den våteste siden 2010.
Men i NRK er det vel slik at våte regntider er vær, på samme vis som kulde er vær? Mens tørke og høye temperaturer er forårsaket av oljeutvinning og kjøttspising.
Så var det dette med når vi hadde laveste vannføring i Zambezi. 1995 nevnes i The Guardian, mens NRK har hengt seg opp i en vannstand som er nesten halvert i 2019 i forhold til normalen. Lite vann i begge disse årene er altså vår skyld. 1950 er som kjent det magiske året hvor alt som er trist og leit brått blir vår skyld, ifølge FNs klimapanel.
Men året med laveste vannstand i Zambezi later til å være 1914. (Figur fra Beilfuss) Så da var det vel enda mer klimakrise dengang?
Regn med at i neste hovedrapport fra FNs klimapanel så blir det magiske året 1950 byttet ut med et vesentlig eldre årstall.