Hva kunne disse herrene ved Meteorologisk institutt si med sikkerhet om de forestående klimaendringene da de inspiserte denne topp moderne datamaskinen i 1961? (Foto: NTB)
Hvor skråsikre kunne forskerne egentlig være om klimaendringene før 90-tallet?
DEBATT: Lars Sandved Dalen overdriver datidens kunnskapsgrunnlag, skriver innsenderne.
Trond IversenPROFESSOR EMERITUS, METEOROLOGISK INSTITUTT, UNIVERSITETET I OSLO
Anton EliassenTIDL. DIREKTØR FOR METEOROLOGISK INSTITUTT OG PROFESSOR VED UNIVERSITETET I OSLO
Øystein HovTIDL. FORSKNINGSDIREKTØR METEOROLOGISK INSTITUTT OG PROFESSOR VED UNIVERSITETET I OSLO
Søndag 31. januar 2021 – 11:37
Forskning.no publiserte 11. januar 2021 artikkelen «Hvorfor varslet ikke norske forskere om klimaendringene tidligere?» basert på studien Forsiktige forskere, engasjerte journalister av Lars Sandved Dalen om pressestoff om drivhuseffekten i tre norske riksaviser 1959-1988.
En stor andel av pressestoffet Dalen fant var ikke skrevet av forskere, og mens journalister karakteriseres som «modigere» i formidlingen, var forskere opptatt av usikkerheter eller avviste menneskeskapte klimaendringer. Dalen siteres på at forskernes tvil og uenighet har forsinket allmennhetens erkjennelse av klimaendringene, og at oppfatningene i dag ikke først og fremst er forskernes fortjeneste.
Ikke grunnlag for skråsikkerhet
Dalen overdriver datidens kunnskapsgrunnlag og er trolig farget av det vi vet nå. Det var ikke faglig grunnlag for å avvise tanken om menneskeskapte klimaendringer, men det var heller ikke grunnlag for skråsikkerhet. I de siste 2-3 tiår har imidlertid norske klimaforskere bidratt betydelig til dagens allmenne forståelse.
ANNONSE
Naturvitenskap utvikles når rådende sannheter utfordres, og det er tvil om tolkninger og hypoteser. Journalister vil ofte uttale seg uten forbehold, men nyheter og beslutningsgrunnlag blir dårligere om vitenskapelig tvil underslås. Nye funn vil stadig måtte avkreftes av enda nyere, med allmenn forvirring som resultat. I ettertid er de gale hypotesene som regel glemt.
Avkjøling etter andre verdenskrig
Hva kunne formidles om klimaendringer 1959-1988?
For 30-60 år var det knapt noen norske forskere som arbeidet med å utvikle forståelse med sikte på å beregne globale klimaendringer. Det var i god tid før vitenskapens status ble sammenstilt av FNs Klimapanel (IPCC), og kunnskapsgrunnlaget for formidling var mangelfullt.
Observasjonsgrunnlaget for global oppvarming antydet snarere en langsom avkjøling de første tretti år etter andre verdenskrig. At avkjølingen kunne skyldes svovelforurensing ble først beregnet på 90-tallet. På 80-tallet begynte temperaturen å øke ut over det som var observert tidlig i århundret (FNs klimapanel, 1990 og 1992), men ikke før rundt årtusenskiftet kunne man med en viss grad av sikkerhet registrere global oppvarming utover tilfeldig variasjon.
Drivhuseffekten var gammel kunnskap
ANNONSE
Økende mengder CO2 i atmosfæren var observert ved Mauna Loa, Hawaii, og man visste en del om andre gasser som bidrar til varmestråling. At drivhuseffekten var avgjørende for temperaturforholdene på jordoverflata var gammel kunnskap, men vitenskapen bak datidens beregninger av hvor mye varmere kloden kunne bli av økt drivhuseffekt var svak.
Modellene beregnet f. eks. ikke hvor mye varme som fraktes ned i dyphavet. Så sent som på 90-tallet måtte modellenes beregning av varmetransport i havet korrigeres kunstig for å unngå uakseptable feil i beregningene av det observerte klima. Skyenes varmeregulerende rolle ved økt drivhuseffekt er ennå dårlig forstått.
Norske klimaforskere har bidratt betydelig til den allmenne forståelsen av globale klimaendringer vi har i dag.
.
Forståelsen av karbonets kretsløp var også ufullstendig. Først i FNs klimapanels rapport fra 2013 var det med modellresultater basert på et fullstendig karbonkretsløp. I den neste rapporten som kommer i april 2021 beregnes for første gang vegetasjon og isbreer dynamisk i noen modeller.
Naturlig at journalister skrev tross tvil
Selv om forskere den gang med rette uttrykte tvil, var det naturlig at journalister skrev om muligheter for klimaendringer mot år 2000. En tidlig beregning fra 1972 antydet en slik global oppvarming på 0.6 grader celsius. Charney-rapporten fra et ad hoc-seminar i 1979 viste en beregnet global oppvarming etter fordoblet CO2 på mellom 1,5 grader og 4,5 grader, med 3 grader som mest sannsynlig.
Allikevel kan det hevdes at det er et større tankekors at forskeren James Hansen varslet den amerikanske kongresshøringen så klart i 1988, enn at mange andre forskere var tilbakeholdende. Men at enkelte kunne avvise menneskeskapte klimaendringer er vanskelig å forstå.
Hva var norske forskere opptatt av den gang?
Norske atmosfære- og havforskere på 1960-70-80-tallet arbeidet med miljøproblematikk som var dagsaktuelle for Norge og Europa, med betydelig formidling nasjonalt og internasjonalt. Dette handlet mest om lokale og regionale forurensninger av luft og vann. Globale klimaendringer var til sammenligning både usikre og med konsekvenser som neppe ville merkes før om flere tiår.
Ozonlagsproblematikken var imidlertid global, og den norske forskningen ble tidlig knyttet til spørsmålet om klimaendringer. Ivar Isaksen ved UiO er behørig nevnt i Dalens studie, men Øystein Hov og andre formidlet også om dette, bl.a. i en kronikk i Aftenposten i 1984.
Norge hadde flere verdensledende forskere innen meteorologi og oseanografi etter Vilhelm Bjerknes, med anvendelser for værvarsling og forvaltning av ressurser. Relevansen for globale klimaendringer er nå åpenbar, men den gang var det ikke mulig eller klart behov for å utvikle dette til bedre beregninger av globalt klima.
Viktig forskning og formidling etter 90-tallet
Og hva er situasjonen nå?
Vi nevner her viktige eksempler på norsk klimaforskning og formidling siden 1990-tallet. Perioden var ikke omfattet av Dalens studie. Med økte bevilgninger til klimaforskning, bl. a. gjennom Norges allmennvitenskapelige forskningsråd (før 1993, red. anm.) og Norges forskningsråd, kom eksisterende kompetanse fra ulike fagfelt raskt til nytte. Utdanning av mange klimaforskere, mer regnekraft, bedre prosessforståelse og lengre observasjonsrekker har gitt et nytt paradigme for forskning og formidling. Siden årtusenskiftet har formidlingen et stadig bedre vitenskapelig grunnlag for mindre tvil og usikkerhet.
Cicero ble grunnlagt i 1990 som et flerfaglig institutt, inklusive naturvitenskap. De har mandat til å formidle klimaforskning og er særdeles aktive. I 2000 ble Bjerknessenteret stiftet som Senter for fremragende forskning. De er et fyrtårn for norsk klimaforskning og flere av forskerne er aktive formidlere.
RegClim ble et nasjonalt koordinert klimaprosjekt i 1997 som siden 2006 er videreført i andre koordinerte prosjekter. Det samarbeidet med tilsvarende svenske og danske prosjekter og med internasjonalt ledende klimasentre. Forskerne formidlet i tidsskriftet «Cicerone» (nå «Klima») med 6 utgivelser årlig, i tre fagbrosjyrer med opplag 10.000, to pressekonferanser, og utallige foredrag, intervjuer og artikler i presse og media. De første publiserte resultatene førte til innslag i NRK Dagsrevyen (11. mai 2000), intervjuer i NRK TV Nyhetsmorgen og talkshow (Skavlan), mange avisartikler og radio-intervjuer, og ble referert i en kronikk av Miljøvernministeren og i Stortingets spørretime.
Norske klimaforskere har bidratt betydelig
Med Bergen Climate Model var Bjerknessenteret de første i Norden som leverte globale beregninger til FNs klimapanels rapport AR4 i 2007. Siden har de sammen med Meteorologisk institutt, Universitetet i Oslo, Universitetet i Bergen og forskningsinstituttet NORCE bygget jordsystemmodellen NorESM som bidro til FNs klimapanels AR5-rapport i 2013, og nå til den forestående rapporten i april. Modellen fremheves i internasjonale evalueringer som viktig for norsk klimaforskning.
Meteorologisk institutt analyserer observerte og modellberegnede klimadata, og forskerne har lenge vært aktive formidlere. Siden 2008 har de ledet samarbeidet Norsk klimaservicesenter som publiserer synteserapporter og råd til myndigheter og allmennhet.
Lars Sandved Dalens studie har gitt oss en fin mulighet til å reflektere over forskeres bidrag til den allmenne opplysning om fagfelt som kan ha betydelige konsekvenser for folk. Menneskeskapte klimaendringer er et eksempel der både verdens kunnskap og den norske forskningsinnsatsen har økt voldsomt siden slutten av 1990-tallet. Norske klimaforskere har bidratt betydelig til den allmenne forståelsen av globale klimaendringer vi har i dag. Det vitenskapelige grunnlaget 1959-88 ga verken grunnlag for å underslå betydelig usikkerhet eller å avvise mulighetene for menneskeskapt global oppvarming.
Отзывы пользователей о sitegototop.com. Многие пользователи отмечают, что сервис помогает быстро увеличить трафик и поднять сайт в поисковой выдаче. Однако есть и критические отзывы, связанные с рисками блокировки сайта за неестественный трафик. Поэтому важно подходить к использованию услуг с пониманием всех возможных последствий и выбирать качественные пакеты.
Продвижение через Sitegototop.com и Эффективность для Онлайн-Магазинов. Интернет-магазины нуждаются в постоянном потоке трафика для увеличения продаж. Sitegototop.com позволяет быстро увеличить количество посетителей на сайт, что может положительно сказаться на продажах и конверсии. Вы можете привлекать аудиторию из разных стран, расширяя географию продаж. Сервис помогает быстро набрать критическую массу трафика, что особенно важно при запуске новых товаров или рекламных кампаний.
SiteGoToTop.com — инструмент для увеличения посещаемости сайта. SiteGoToTop.com предлагает уникальный сервис, который помогает владельцам сайтов быстро увеличить количество посещений. Это особенно полезно для тех, кто хочет повысить видимость в поисковых системах и привлечь новых пользователей. Автоматизированный процесс делает накрутку посещений удобной и безопасной.
Hello! Someone in my Facebook group shared this website with us so I came to look it over. I’m definitely loving the information. I’m book-marking and will be tweeting this to my followers! Exceptional blog and terrific style and design.
Just what I was looking for, thanks for posting.
Как выбрать оптимальный объём трафика? Для каждого сайта подходящий объём трафика индивидуален. Маленькие сайты могут начинать с небольших значений, а крупные — использовать массовые кампании.
Поддержка клиентов на sitegototop.com. Сервис предоставляет качественную поддержку клиентов, помогая с настройкой кампаний и решением технических вопросов. Пользователи могут обратиться за помощью через чат или электронную почту, что делает использование сервиса удобным и понятным для всех категорий пользователей.
Автор статьи предоставляет сбалансированную информацию, основанную на проверенных источниках.
Как сервис помогает в продвижении мобильных приложений? Если на сайте есть ссылки на мобильные приложения, увеличение посещаемости может повысить количество их установок.
I and also my guys were actually reviewing the excellent tips and hints from the website and before long developed a horrible suspicion I had not expressed respect to you for those secrets. The boys had been so glad to learn all of them and have now in actuality been loving these things. Thanks for genuinely really helpful and for using some superior useful guides millions of individuals are really desirous to know about. My personal sincere apologies for not expressing gratitude to sooner.
Greetings from Colorado! I’m bored to death at work so I decided to browse your site on my iphone during lunch break. I love the info you provide here and can’t wait to take a look when I get home. I’m surprised at how quick your blog loaded on my mobile .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, superb blog!
Полезная информация для тех, кто стремится получить всестороннее представление.
Реальные пользователи против ботов: что лучше для вашего сайта? На сайте sitegototop.com можно выбирать между автоматизированными ботами и реальными пользователями. Боты могут быстро увеличить посещаемость, но такие визиты не всегда выглядят естественно для поисковых систем. Реальные пользователи, хотя и дороже, предоставляют более органичный трафик и могут взаимодействовать с контентом сайта, что улучшает поведенческие факторы.
This web site can be a walk-by for the entire info you wanted about this and didn’t know who to ask. Glimpse here, and you’ll undoubtedly discover it.
Lovely just what I was looking for.Thanks to the author for taking his clock time on this one.
It is appropriate time to make some plans for the longer term and it is time to be happy. I’ve read this publish and if I may just I desire to recommend you some fascinating issues or suggestions. Perhaps you could write subsequent articles regarding this article. I want to learn even more issues about it!
Hmm it appears like your site ate my first comment (it was extremely long) so I guess I’ll just sum it up what I submitted and say, I’m thoroughly enjoying your blog. I too am an aspiring blog writer but I’m still new to everything. Do you have any tips for rookie blog writers? I’d definitely appreciate it.