22. January 2025

Global temperatur august 2024

Hentet: https://klimarealistene.com/global-temperatur-august-2024/

Global temperatur august 2024

Temperaturdata for august fra UAH ved Dr. Roy Spencer. Globalt satellittmålt temperaturavvik fra gjennomsnittlig temperatur i perioden 1991-2020 (TLT) er nær uendret med 0,88 C, ift 0,85 C i måneden før. Vi har ifølge statistikerne en temperaturtrend fortsatt uten målbar mennesklig påvirkning.

UAH har temperaturdata fra troposfæren

UAH står for «University of Alabama Huntsville», de bruker data fra NASAs satelitter og publiserer månedlig avvik fra et gjennomsnitt av global temperatur for referanseperioden 1991-2020. Dette er ett av fem globale datasett for temperatur, det dekker 99 % av klodens overflate og er av mange regnet for datasettet med høyest kvalitet. August 2024 er nær uendret med 0,88 C, fra 0,85 C måneden før. For enkelte vil rekorden på 1,80 o C i Australia være et sikkert tegn. Til høsten kommer en kjølende La Nina-effekt.

  • Nordlige halvkule noe ned, til 0,96 o C, fra 1,02 C forrige mnd.
  • Sydlige halvkule noe opp, til 0,81 o C, fra 0,68 C forrige mnd.
  • Tropene noe ned, til 0,88 o C, fra 1,06 C forrige mnd.
  • USA48 noe ned, til 0,69 C, fra 0,77 C forrige mnd.
  • Arktis klart opp, til 0,94 C, fra 0,67 C forrige mnd.
  • Australia kraftig opp til 1,80 o C, fra 0,01 C forrige mnd.
Med august måned avslutter vi en i global målestokk naturlig varm sommer i år.

Dataene her er fra lavere troposfære som er opp til 10 km høyde (du kan se UAH-temperatur for hver måned siden 1979 her), men interesserte finner data hos UAH også for Mid-troposfæren, tropopausen og lavere stratosfære, med data for både hav- og landtemperatur i hver region. UAH har flere lekre figurer herVi viser til januar måned (2019) for informasjon om hvordan FNs klimapanel redefinerer beregning av klima. For mer informasjon om værfenomenet ENSO (El Niño og La Niña) som kan gi klare utslag på den enkelte måned, se Klimanytt120.

For globale temperaturtrender viser vi til oppslaget fra mars måned.

ENSO-varsler

ENSO står for «El Niño Southern Oscillation» og består av to faser av den betydeligste havstrømmen på vår klode, et værfenomen i Stillehavet som gir varmeutveksling mellom hav og atmosfære; El Niño (avvik over 0,5 C) hvor varmt overflatevann avgir varme til atmosfæren med vanndampens konveksjon, og La Niña  (avvik under -0,5 C) hvor kaldere overflatevann bidrar til lavere atmosfærisk temperatur. Det er solinnstrålingen og jordvarme nedenifra som bidrar til endret havtemperatur, det er ikke CO2. ENSO -fenomenet påvirker ikke global temperatur varig, og vanligvis ser vi over tid en retur til normal temperatur. Likevel selger klimaindustrien varme utslag som menneskeskapt oppvarming fra fossile brensler, mens alle kalde utslag møtes med taushet eller beskrives som ekstremvær.

Modellene varsler overgang til La Niña-tilstander, muligens i september-oktober.

NOAA i USA modellerer sin nyeste ENSO status for SST (temperatur på havoverflaten), i figuren ovenfor, i nyeste analyse (3. september). Oceanic Nino Index vist vertikalt i Kelvin til venstre i figuren. ENSO status er nøytral, med 66% sjanse for ny La Niña i sept-nov, og 74% sjanse for dette gjnnom vinteren.

Værstat om august måned i Norge

Værstat konkluderer som følger for august måned: «Det ble en ekstraordinært varm måned i Nord-Norge og Svalbard, mens Sør-Norge fikk en relativt «normal» augustmåned.»

Men til tross for de gode sommerværet, så viser ikke statistikken noen pågående trend for august-temperaturene i fastlands-Norge. Derimot for Svalbard, eller rettere sagt, for Longyearbyen Lufthavn som har det eneste termometeret på Svalbard, skriver Værstat: «Det ser ut til å være en pågående økning i augusttemperaturene på Svalbard.»

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *