Grafen i denne lenka viser gjennomsnittstemperaturer for hele landet i vintermånedene desember, januar og februar. Kurven viser en glidende middelverdi av temperaturen for årene 1900 – 2010.

1966 startet med et heftig snøfall i sør. Mandal ble nesten begravd i snømengdene, og folk hadde problemer med å komme seg ut ytterdørene i førsteetasje, da snøen hadde sperret dem inne.

Skøytebane til Færder

– 1966 var et spesielt år. Det var ekstremt kaldt hele den vinteren, og på Fornebu målte vi minus 29,7 grader, som er rekord, forteller Stein Kristiansen, førstekonsulent i klimadivisjonen ved Meteorologisk institutt.

Det var mye snø det året, ikke fordi det var mye nedbør, men fordi den snøen som falt aldri fikk smelte. Det var jevnt kaldt fra november til og med mars.

– Det året frøs Oslofjorden helt ut forbi Færder fyr. Jeg husker godt den vinteren, det var helt eksepsjonelt kaldt. Det vi har opplevd så langt i år er bare peanuts i forhold, ler han.

Snøfall i Mandal 1966
To barn når opp til toppen av skiltet på grunn av de enorme snømengdene i Mandal i januar 1966.

FOTO: AAGE STORLØKKEN / SCANPIX

Helt naturlig

1966 var nesten én grad kaldere enn den nest kaldeste vinteren som var i 1979. Mange har prøvd å finne en forklaring på hvorfor det ble så kaldt i 66.

– Det har vært diskutert mye rundt dette, og man har prøvd å knytte det til værfenomenet El Niño, men uten hell. Slike ting skjer av og til, og i et normalt klima skal man også ha ekstremvær. Det er helt naturlig, mener Kristiansen.

Nyttårsfeiring i minus 50

1979 er den nest kaldeste vinteren siden 1900, med en gjennomsnittstemperatur på 10,4 kalde minusgrader.

– Det året er det nok mange som husker, for da var det fryktelig kaldt på nyttårsaften 1978/1979. Vi har en uoffisiell måling fra Sel i Gudbrandsdalen den dagen på minus 50,1 grader, forteller førstekonsulenten.

De første vintrene under 2. verdenskrig husker mange som svært kalde. 1942 går inn i historien som den fjerde kaldeste vinteren siden 1900, kun slått av vinteren 1986 som var 0,1 grad kaldere.

Oslofjorden islagt i 1970
I 1966 ble Oslofjorden islagt helt ut til Færder fyr. I 1970 var det ikke så ille, men likevel slet båtene med å komme seg fram.

FOTO: PER ERVIK / SCANPIX

Og hva med 2010?

Den femte kaldeste vinteren de siste 110 årene er i 1970. Da var temperaturen 2,9 grader lavere enn normalen, med en gjennomsnittstemperatur på 9,7 minusgrader. Også dette året ble Oslofjorden islagt.

Om vi i år kommer ned på disse gjennomsnittsnivåene, kan ikke Kristiansen si så mye om.

– Det har jo vært veldig kaldt så langt. Men i 1981 hadde vi en svært kald desember. Året startet med mange blå grader, og de første ti dagene av januar var iskalde. men så snudde det plutselig, og den vinteren ble som normalt. Så alt kan skje, mener han.